dinsdag 12 september 2023

BIJNA

Bijna waren we niet naar Frankrijk gegaan een paar weken geleden. 
De ( zaterdag)middag  voor vertrek nam ik wat nootjes. Binnen een uur zat ik onder de rode vlekken en blaren. 
Het was vreselijk en jeukte ook vreselijk. Ik belde de huisartsenpost en kon meteen naar het ziekenhuis voor allergiepillen en koelzalf.
Gelukkig hielp dat goed en konden we zondag gewoon weg.
In Luxemburg nam ik een stukje chocola met hazelnoten. Nou , dat heb ik geweten.’s Nachts weer jeuk en rode plekken.
Toen ik een paar dagen later weer een stukje chocola met hazelnoot nam, en weer rood werd , viel het kwartje.
Ik ben ineens allergisch voor noten.
Waardeloos, maar er valt gelukkig mee te leven. Ik durf even geen enkele noot te eten.
En geen chocola met noten.

Eerst maar even overleggen met de huisarts.
Hebben jullie hier ervaring mee?

Inmiddels ben ik bij een allergoloog geweest.
Er is van alles onderzocht, maar daar kwam niets uit.


En mijn bloed is onderzocht op hazelnoot en nog wat andere dingen. Daar krijg ik 3 oktober de uitslag van.

22 opmerkingen:

 1. Wat een ellende, Mieke.
  Ik heb geen ervaring met notenallergie. Maar wel met andere allergieën. Niet altijd is er bij mij iets uit de testen gekomen. Maar dit lijkt me toch heel erg duidelijk. Sterkte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ellende heb jij meegemaakt. Noten allergie heb ik vaak mensen gehoord. Eerst altijd goed lezen wat erin zitten. Testen is daarom uitgekomen. Bloed uitslag best wel erg lang moeten wachten. Sterkte ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ojee, ja dat kan zomaar ineens beginnen. Best lastig. Onze kleinzoon heeft een ernstige notenallergie. Hij is zeven en weet precies wat niet mag. Ik heb altijd een epipen bij me voor het geval van een wespensteek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oh ja ik werd rond mijn 30e ineens allergisch: noten ( behalve pinda en cashew) en bijna al het fruit. Plus hooikoorts bij de bloeiende Elzen en hazelaars in het voorjaar. =histamine- allergie. Als de noten of fruit verhit zijn geweest is het geen probleem. Chocola met hazelnoten eet ik echt niet meer. Multivitamine en verse groente om genoeg vitamine binnen te krijgen. Hooikoorts tabletten in het voorjaar. T was wennen en aanpassen maar nu weet ik niet meer beter. Ben benieuwd wat er uit jouw onderzoek zal komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben alleen een beetje allergisch voor tomaat.
  Noten lijkt me een stuk lastiger, zeker met zulke heftige reacties.
  En sinds ik in het binnenland woon heb ik last van hooikoorts.
  Dat wordt na 5 jaar gelukkig wel al wat minder.
  De eerste jaren had ik het van februari tm oktober.
  Nu bij vlagen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat vervelend ineens zo'n allergie, dat wordt opletten wat je eet voortaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jeetje, wat vervelend Mieke. Onze kinderen en ik hebben van alles op dat gebied maar niets ernstigs, je leert er mee leven. We zijn allemaal intolant voor bepaald voedsel, ik heb bijv. lactoseintolerantie. De twee zonen hebben last van hookoorts, de oudste vanaf klein kind, bij de tweede zoon begon het op zijn achtiende en Luuk heeft er ook al last van. Maar met opletten kom je al een heel eind.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is knap vervelend, ik ben allergisch voor diverse stoffen maar vooral voor glutamines die vaak gebruikt worden als smaakversterker. Noten kan ik gelukkig wel, maar niet teveel eten.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat vervelend Mieke .Het kan een tijdelijk iets zijn, maar blijf toch even voorzichtig . Gelukkig wordt het nu onderzocht...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Nou Mieke wat naar allemaal, hoop voor je dat het niet blijvend is. Met noten allergie heb ik geen ervaring, maar ik ben wel ooit allergies geweest voor kiwi. Opeens kreeg ik allemaal jeuk en kriebels in mijn mond als ik een kiwi at, daarvoor nooit gehad. Ben toen gestopt met kiwi eten, maar omdat ik ze zo lekker vind probeerde ik het van tijd tot tijd weer eens. Het heeft wel enkele jaren geduurd voor ik opeens merkte dat ik ze zonder problemen weer kon eten. Raar is zoiets !

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel vervelend zo'n allergie, gelukkig weet je nu wel dat je geen noten moet eten. Benieuwd wat je in oktober te horen krijgt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat vreemd dat zoiets opeens komt, terwijl je vroeger dus wel noten kon eten.
  Maar na drie keer weet je het zelf eigenlijk het beste, ook al kwam er niks uit die stip die je op je arm kreeg.
  Nu het bloed nog. Maar ook al komt daar niks uit, zou toch de noten maar lekker laten staan.
  Misschien kan je wel tegen andere noten?
  Maar wel moeilijk om dat te gaan uitproberen en steeds zoveel last te ervaren.
  GRoetjes,
  Floor

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het is wel bijzonder om op latere leeftijd te ervaren dat je ergens allergisch voor bent. Mooi dat je zo snel bij een allergoloog terecht kon. Ik las een tijd terug een artikel dat er te weinig van deze specialisten zijn. Hopelijk is het van voorbijgaande aard. Groet, Dientje

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Oei, dat is schrikken! Ik heb er geen ervaring mee.
  Een tijdje terug bleek ik opeens allergisch voor kersen, dacht ik... Maar ik gaf ze aan mijn vriendin en die kreeg ook last van bulten in de mond.
  Ik vertrouwde het niet en dacht aan bestrijdingsmiddelen. De kersen hadden we natuurlijk wel gewassen.
  Een paar weken later kocht mijn vriendin weer kersen, maar nu bij een speciale groentehandel. En toen hadden we allebei nergens last van...
  Toch geloof ik dat je op latere leeftijd spontaan een allergie voor noten en pinda's kunt krijgen. Ik heb er meer over gehoord...

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ai, wat een vervelende toestand: zo ineens geen noten meer kunnen eten! Ze zitten in heel veel dingen, niet alleen in die heerlijke chocolade. Wat duurt het lang voor je de uitslag van het bloedonderzoek krijgt. Goed lezen en opletten voortaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Vreemd zo plotseling, maar blijkbaar kan dat toch. Voorlopig maar geen noten eten en de uitslag afwachten. 't Is jammer maar zonder noten is wel te leven, wel extra lezen op verpakkingen want sommige producten kunnen ook sporen van noten bevatten.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Jakkes Mieke, dat is toch even schrikken als je zo extreem reageert. Na 3 maal zo'n reactie na noten eten kan het bijna niet aders zijn dat die noten de boosdoener zijn, wel vreemd dat de testjes dat niet aangaven. Ben heel benieuwd of er uiteindelijk uit het bloedonderzoek iets duidelijk zal worden. Dus voorlopig zeker GEEN nootjes, wel jammer natuurlijk. Hoop dat het overgaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Wat vreemd dat je er nu ineens alergies voor bent. Het leven zit vol verrassingen. Hoop dat je er geen last meer van hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Dat wordt oppassen geblazen Mieke, wat akelig. Hopelijk krijg je snel de uitslag (en dan geen uitslag meer ;P) en wordt het niet al te ingewikkeld om er rekening mee te houden. Tot nu toe ben ik alleen allergisch voor amoxicilline, een antibioticum, hopelijk blijft het daarbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Als je een noten allergie hebt dan moet je voortaan oppassen, in best veel producten zitten noten.
  Je hebt natuurlijk de makkelijke, waar het opstaat, maar je hebt ook producten die in een noten ‘omgeving’ zijn bereid.
  Ik hoop dat het meevalt voor je. Ikzelf ben allergisch voor NSAID medicijnen, bijvoorbeeld, Aleeve of Iprobufen. Dat wist ik eerst ook niet, de eerste keer niet én de tweede keer gaf de huisarts aan dat ik wel dat medicijn kon nemen, nu moet ik het niet nog eens proberen! Ik krijg een soort van astmatische aanval. Niet Leuk! Groetjes Juffrouw Ooievaar

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Och jeetje, dat is vervelend.
  Hopelijk wordt duidelijk waar de reactie vandaan komt en lukt het om te vermijden. Dat kan best heel lastig zijn, maar zal wennen zijn. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen