dinsdag 28 juli 2015

EEN QUILT VAN $42.000

Ook dit jaar waren we op vakantie in Canada. We hadden een camper gehuurd en reden eerst naar onze lieve vrienden, Trucy en Gerard in Ailsa Craig. Het was er weer heerlijk.
We waren op tijd voor de quilttentoonstelling en zagen heel wat mooie quilts. Foto's plaats ik niet, het waren er gewoon te veel.
Wel wat foto's van een andere quilthappening: The Mennonite Quilt Relief Sale. Mennonieten wonen vaak afgelegen, gebruiken (vaak) geen elektra, rijden nog in koetsen, dragen heel ouderwetse kleding. Maar ze kunnen ook goed organiseren, en daar is deze quiltveiling een goed voorbeeld van.
Ik zag hem al eerder in 2011 en nu wilde ik Jeroen laten zien wat dit is.
In een ijshockeystadion worden quilts geveild. Van de opbrengst worden allerlei activiteiten in binnen-en buitenland betaald. Natuurlijk zijn dit goede doelen waar de Mennonieten zelf ook veel voor doen. Het is een buitengewoon spektakel, en mocht je ooit het laatste weekeinde van mei in Ontario zijn, ga dan zeker kijken. Ook voor mannen de moeite waard, want er wordt van alles geveild, zoals gereedschap en zelfs tractoren. En je kunt overal heerlijk eten.
Er is ieder jaar een " Feature quilt" dit is een speciale quilt. De enige waar een kaart van gemaakt wordt en op de veiling is hij altijd nummer 125. Dit jaar was de quilt gemaakt door Renske Helmuth, van origine een Nederlandse, die al eerder de Feature quilt gemaakt heeft.


Deze keer had ze de quilt met een groep vrouwen gemaakt. Ze hadden zich laten inspireren door Afrika en de quilt was schitterend!!
En dat vond men op de veiling ook, want de quilt bracht maar liefst $42.000,00 op. Omgerekend zo'n 30.000 Euro. Het was vreselijk spannend, want zoveel geld voor een quilt is natuurlijk bijzonder. De hele zaal, een paar duizend mensen, leefde erg mee, ( ik had er gewoon kippenvel van).
Traditiegetrouw wordt na deze quilt een psalm gezongen.
Normaal ben ik hier niet zo van, maar hier is het zo'n bijzonder moment, daar blijf je op wachten.

En nu wordt ons vaak gevraagd: is dat niet saai, al die quilts? Waarom weer naar dezelfde omgeving gegaan?
Tja, het gaat niet om de quilts, maar om de mensen, zowel in Ailsa Craig als in New Hamburg die ons nu alweer verleiden om ( in 2017?) weer die kant op te gaan.

7 opmerkingen:

mia zei

Mooi vakantieverhaal, en een bijzondere veiling. Ik snap dat je weer gaat sparen voor een volgend Canada beleving.

Ineke zei

Leuk Mieke, ben je ook zo'n Canada fan? Wij ook!
Groetjes, Ineke

Els04 zei

Wow, prachtig!!!

Marina Brito de Campos zei

inderdaad, wat een prachtige quilt!

Leny Huneman zei

wat mooi om mee te maken.

10ekequilt zei

Wat een mooi avontuur en geweldig om zo'n veiling mee te maken!
Ben bijna een beetje jaloers.
Groetjes 10eke

Hannie de Beer zei

Wat bijzonder! Een geweldige reis, en indrukwekkend om de veiling mee te maken. Een zeer fraaie quilt !